LAS

Naslov projekta: POVEČANJE SAMOOSKRBNOSTI Z NARAVNIMI POTENCIALI BELE KRAJINE

Akronim projekta: VOLNA, LAN, KONOPLJA

Nosilec projekta: ZADRUGA SUPLIMI ZADRUGA ZA PRIDELAVO IN PREDELAVO EKOLOŠKE KONOPLJE Z.O.O.

Ostali partnerji v projektu: Javni zavod Krajinski park Kolpa; Mirabilis, poslovne dejavnosti in gradbene storitve d.o.o.; RIM LAN, društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči; Eko društvo Krupa

OPIS in aktivnosti v projektu: Pridelava lana in industrijske konoplje ter reja ovc so kmetijske dejavnosti, ki se lahko izvajajo brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev in umetnih gnojil. Ker je uporabnost avtohtonih lokalno pridelanih naravnih surovin vtkana v tradicijo Bele krajine, je zelo pomembno ohraniti ter bogatiti znanja pridelave in predelave volne, lana in industrijske konoplje v uporabne produkte z namenom spodbujanja nastanka novih zelenih delovnih mest in novih tržnih produktov za prehranske, oblačilne, gradbene in druge uporabne namene. Z nabavo nekaterih novih orodij želimo olajšati proces pridelave in predelave ter skozi programe za povečanje samooskrbnosti osveščati in izobraževati rejce ovc in uporabnike zemljišč, da opuščeno tradicijo pričnejo negovati v sožitju z naravo in sodobnim utripom življenja na belokranjskem podeželju ter izkoristijo pozitivne učinke lokalnih surovin na dobro počutje in kvaliteto življenja.

Cilji projekta: Oblikovali bomo tri programe za povečanje samooskrbnosti na območju Bele krajine: program za povečanje samooskrbnosti s prirejo in predelavo ovčje volne, program za povečanje samooskrbnosti s pridelavo in predelavo lana ter program za povečanje samooskrbnosti s pridelavo in predelavo industrijske konoplje. Vse tri navedene surovine je mogoče lokalno pridelati in doma predelati v uporabne produkte. Z organizacijo izobraževanj za prebivalce različnih starosti bomo omogočili ohranitev in prenos znanj in veščin o pridelavi in predelavi ovčje volne, lana in industrijske konoplje s starejše generacije na mlade, ki s svojo kreativnostjo ta znanja in veščine lahko izkoristijo za podjetniške priložnosti pri ustvarjanju zelenih delovnih mest.

Pričakovani rezultati projekta: trije programi za povečanje samooskrbnosti; izboljšani tehnološki postopki pridelave in predelave ovčje volne, lana in industrijske konoplje; večja opremljenosti z orodji za pridelavo in predelavo ovčje volne, lana in industrijske konoplje; izdelani prototipi izdelkov iz ovčje volne, lana in industrijske konoplje; izdelane promocijske publikacije; animirano lokalno okolje za povečanje samooskrbnosti kot posledica izvedenih animacijskih dogodkov in izobraževanj.

Trajanje projekta: maj 2018 – september 2019

Celotna vrednost projekta: 54.757,49 EUR

Kontakt: Margita Adamič (margita.adamic@siol.net)

Način financiranja: Projekt je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Organ upravljanja za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014—2020 je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Povezave:

Program podeželja
LAS Dolenjske in bele krajine
 1. DOLENJSKI LIST
  https://www.dolenjskilist.si/2018/09/17/202153/novice/bela_krajina/Konopljo_vrsickali_rocno_in_strojno/

 2. RADIO ODEON
  https://www.radio-odeon.com/novice/rezanje-vrhov-industrijske-konoplje/

 3. RADIO KRKA
  http://radiokrka.si/clanek/novice/foto-kako-se-vrsicka-konoplja-659902

 4. TELEVIZIJA VAŠ KANAL
  http://www.vaskanal.com/arhiv-oddaj/video/8291/Novice%2C-17--september-2018.html (od 8. minute in 30 sekund dalje)

INDUSTRIJSKA KONOPLJA - HRANLJIVO ŽIVILO ZA VSAK DOM

v okviru projekta POVEČANJE SAMOOSKRBNOSTI Z NARAVNIMI POTENCIALI BELE KRAJINE (VOLNA, LAN, KONOPLJA) v četrtek, 10. januarja 2019, ob 17. uri v Kulturni dom Črnomelj.

Po predavanju ste vabljeni na pokušino dobrot iz semen industrijske konoplje.

Podrobnosti o dogodku so navedene v priponki.

V imenu partnerjev pri projektu vas lepo pozdravljam,

Margita Adamič

Industrijska konoplja obvestilo za medije (.docx; 97 KB) Vabilo KONOPLJA 10.1.2019 (.docx; 97 KB)

Izobraževanje o industrijski konoplji

Vabilo rokodelske delavnice: volna, lan, konoplja

Vabilo ROKODELSKE DELAVNICE volna lan (.docx; 97 KB)

Vabilo na predavanje: INDUSTRIJSKA KONOPLJA – HRANLJIVO ŽIVILO ZA VSAK DOM

v četrtek, 7. marca 2019, ob 17. uri na Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma (Sevno 13, predavalnica P3 v pritličju prizidka).

Predstavili vam bomo vse informacije o tem, kaj morate kot pridelovalec vedeti o pridelavi konoplje za industrijski namen. Prikazali vam bomo posnetek o ročnem in strojnem pobiranju vršičkov. Spoznali boste hranilne lastnosti industrijske konoplje ter možnosti za njeno uporabo v vašem domu. Vsebine bomo za vas pripravili mag. Margita Adamič, Anton Absec in dr. Roman Štukelj. Po predavanju in odgovorih na vaša vprašanja bomo skupaj pokušali dobrote iz semen industrijske konoplje.

Vabljeni!

Nosilec projekta:

ZADRUGA SUPLIMI z.o.o.

Ostali partnerji v projektu:

Javni zavod Krajinski park Kolpa, Mirabilis, poslovne dejavnosti in gradbene storitve, d.o.o., RIM LAN, društvo za kmetijstvo, turizem, kulinariko in domače obrti, Adlešiči in Eko društvo Krupa

Vabilo INDUSTRIJSKA KONOPLJA (.docx; 1,3 MB)

Volna, lan in konoplja za prebivalce Dolenjske

V okviru projekta POVEČANJE SAMOOSKRBNOSTI Z NARAVNIMI POTENCIALI BELE KRAJINE (VOLNA, LAN, KONOPLJA) smo partnerji v mesecu marcu naše znanje o ovčji volni, lanu in industrijski konoplji predstavili prebivalcem širšega novomeškega območja. V sodelovanju z Grm Novo mesto – centrom biotehnike in turizma smo v njihovih prostorih na Sevnem pri Novem mestu predstavili ovčjo volno, lan, industrijsko konopljo in naravne gradbene materiale. Vsakič smo po predavanju v avli predstavili dodatno ponudbo, povezano s temo predavanja.

Izobraževalni dnevi na Grm Novo mesto (.docx; 3 MB)

Mirabilis - Hiše iz naravnih materialov

Mirabilis d.o.o.
Vinji Vrh pri Semiču 3
8333 Semič

© 2021 Mirabilis d.o.o. Vse pravice pridržane.